Съвети за правилно използване на зъбна протеза

Съвети за правилно използване на зъбна протеза

Всяко начало е трудно , но най-после отново сте в състояние да се храните нормално, да се смеете и да изглеждате добре – това е видимият резултат от зъбната протеза.
Зъбните протези помагат на пациента за:
• Подобряване на естетиката на устните и зъбите, защото наличието на зъби в устата придава естествено излъчване на лицето. Носенето на протези за заместването на липсващи зъби поддържа устните и бузите и коригира деформациите в мимиката на лицето, възникнали в резултат на липсващите зъби.
•  Подпомагане на артикулацията и произношението при говорене особено, когато протезата замества предните зъби. Има значително подобрение при произнасянето на съскащи или съгласни букви;
•  По-добро самочувствие, тъй като подобряването на външния вид и артикулацията ви прави по-уверени при социалните контакти.
Как да си помогнем сами?
Стигайки до поставянето на зъбни протези в устата човек трябва да прояви нужното търпение за да се адаптира към тях и да преодолее краткия процес на привикване.Когато Вашият зъболекар постави новата протеза, Вие ще иматепървоначално един проблем: В устата Ви се намира чуждо тяло.Вие се страхувате да говорите и да се храните…. Всичко това е абсолютно нормално!
В началото новата протеза може да пречи на говора. Някои определени думи се произнасят трудно. Този проблем, разбира се, може да ви смущава, но рядко продължава повече от седмица. Четенето на глас може да ускори адаптацията.
Ще мине известно време, преди да можете да приемате храна, както сте го правили с естествените си зъби, или дори с други протези. Не се опитвайте да ядете с тях, докато не започнете да ги чувствате удобни при преглъщане и говорене. Когато пристъпите към хранене с тях, започнете с малки количества мека храна; можете да разширите избора си на храна с натрупването на увереност. Може да носите Вашата протеза постоянно( денем и нощем).При изваждането й по време на сън съхранявайте в съд с вода.
Как да поддържаме и да се грижим за зъбните протези?
Старателно поддържайте устата и протезите си чисти. Използвайте мека ръчна четка или специална четка за протези с препарат и топла вода (избягвайте много гореща вода), за да изтриете всички повърхности на всяка протеза след хранене. Избягвайте абразивни средства за почистване, които могат да награпавят полираната повърхност. Накисвайте зъбните протези в специален почистващ разтвор за протези. За да ги почистите използвайте обикновена зъбна четка със среден размер .
Както при естествените зъби върху повърхността на протезата се образува плакоподобно вещество, което може да увреди лигавицата на вашата уста, ако не се отстрани чрез четкане поне веднъж дневно. Свалянето на протезата също така има значение за да се даде възможност на тъканите да се възстановят.
Добро прилягане и прилепване
Слюнката образува между небцето и протезата прилепващ слой, който е достатъчен задоброто прилягане и прилепване на зъбната протеза.При протезите на горната челюст това правило е така,докато при протезите на долната челюст съществуват анатомични проблеми.Съществено по-малката прилежаща повъхрност затруднява естествено прилепване.Затова помагат модерни фиксиращи средства, които осигуряват добро прилягане и прилепване на протезата.