Парадонтология

Парадонтология

Грижа и професионално комплексен подход към проблемите на венците

Съществуват два основни вида заболявания на венечната лигавица – гингивит и парадонтит. Гингивитът е по-разпространен и обхваща приблизително 70% от населението. Пародонтитът засяга около 30 % от възрастните над 30-годишна възраст. И двете заболявания могат да бъдат лекувани и контролирани, но ранното им диагностициране и лечение дават в пъти по-добра прогноза за вашите зъби.

 

paradontologiq

Пародонтитът е възпалително-деструктивно заболяване, обхващащо целия опорно-поддържащ апарат на зъба с прилежащия към него венец и кост, причина за което е хронична бактериална инфекция. Той е и главната причина за загубата на зъби в зряла възраст. И тъй като в повечето случаи протича безболезнено, вие често сте „носител“ на това заболяване без дори да подозирате.

Рискови фактори за поява на пародонтит са:

  • Бактериална зъбна плака,
  • Зъбен камък(надвенечен-подвенечен),
  • генетични фактори,
  • стрес
  • тютюнопушене,
  • хормонален дисбаланс
  • вирусна инфекция
  • общи заболявания и други.

Резултатът от тези възпалителни процеси е постепенна загуба на костта, поддържаща зъбите и тяхното последващо разклащане.

Изображение на възпален венец

paradontologiq2

Начинът да се справите с този проблем е само един – консултация с дентален специалист за провеждане на клинична орална хигиена. Профилактиката и лечението се извършва чрез редовно , щателно почистване на зъбите с ултразвуков апарат, чрез което се премахват плаката, зъбния камък и налепите както и полиране на всички зъбни повърхности на всеки 6-9(индивидуално) месеца. Профилактичният преглед и почистване биха хванали всяко пародонтално заболяване в най-ранния му етап.

Ултразвуково почистване на зъбна плака и зъбен камък

paradontologiq3

Почистване с Air Flow

paradontologiq4

 

Чрез пародонтално лечение и профилактика, тези заболявания са предотвратими и лечими.

В Стил Дент разработваме пълна програма от оздравителни процедури, ориентирани към пациента за спиране на инфекцията, ограничаване на загубата на зъби, възстановяване на венеца.