Избелване

Избелване

Избелване е сред най-популярните дентални процедури, защото тя значително подобрява възможността зъбите ни да изглеждат добре.

До момента са познати два метода за избелване на зъби, (office whitening) в стоматологичен кабинет и (home whitening) – за домашна употреба. В избелващите медикаменти се съдържат водороден пероксид и натриев перборат  в различни концентрации. При допир с зъбния емайл, кислородните радикали на водородния пероксид „проникват“ в дълбочина към зъба „хващат“ пигментиращата молекула и я „транспортират“ обратно навън. Бързината на постигане на избелващия ефект  зависи от желанието на пациента, колко са чувствителни зъбите му, и колко са оцветени. В зависимост от тези фактори се определя и метода за избелване, който ще приложи зъболекаря. Ако стоматолога не установи някакви проблеми при зъбния емайл, най-добрата и трайна комбинация е от кабинетно и последващо домашно избелване.

Професионалните избелващи системи за бели зъби се извършват еднократно в кабинета на Вашия зъболекар. Тук ефекта е видим веднага след манипулацията. Избелващият гел се активира по химичен път и/ или чрез активирането му чрез LED лампа ( ZOOM) и/или лазер.

Извършва се преглед от дентален лекар, който установява дали има наличие на зъбен камък, и какво е цялостното състояние на зъбите. Ако има наличие на на зъбен камък, е задължително да бъде премахнат с помощта на ултра звуков апарат. Почистването на зъбния камък е задължително, тъй като избелващия гел не би могъл да проникне в зъбите и тогава  манипулацията по избелване на зъбите, няма да доведе до желания резултат. Едва след като приключи почистването на зъбния камък, зъбните повърхности се полират и започва процедурата по избелването им. Препоръчително е почистването на зъбния камък и избелването на зъбите да се направи в две различни посещения. Това е необходимо, защото венеца след почистването на зъбния камък прокървява по  този начин се нарушава адхезията на  гингивопротектора към венеца, а с това и опасност от увреждането му от водородния пероксид.

Важно уточнение, което трябва да се направи, че след времето на избелването на зъбите трябва да се избягват храни и напитки, които водят до нежелано оцветяване на зъбния емайл. Храните и напитките, които най-много допринасят за оцветяването за зъбите са: черен чай, червено вино, кафе, кола, китайската кухня, соев сос, домашно пюре, лютеница, ястия в които има прекалено много червен пипер и др.

izbelvane

 

izbelvane3